Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΕΦΕΤ προς τις επιχειρήσεις κλάδου τροφίμων
Την προσοχή των εκπροσώπων επιχειρήσεων τροφίμων εφιστά ο Ενιαίος ...
Οι προβλέψεις του Σάββατου - Η ανησυχία είναι μια τεράστια σπατάλη χρόνου και ενέργειας
Η ανησυχία είναι μια τεράστια σπατάλη χρόνου και ενέργειας. Δεν ...
Ασφαλή σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, το 97% των τροφίμων στην ΕΕ
Ασφαλή είναι τα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο 97% των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

FAO: Σχεδόν $750 δισ. στοιχίζει ετησίως η σπατάλη τροφίμων σε όλο τον κόσμο

FAO: Σχεδόν $750 δισ. στοιχίζει ετησίως η σπατάλη τροφίμων σε όλο τον κόσμο

Σχεδόν 750 δισεκατομμύρια δολάρια κοστίζει η σπατάλη τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου τόνων τροφίμων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του FAO Ζοζέ Γκραζιάνου ντα Σίλβα, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για το θέμα αυτό, «η μαζική σπατάλη τροφίμων είναι τεράστιας σημασίας για τη διατροφική ασφάλεια και την ασφάλεια γενικότερα. Εάν μειώσουμε τις απώλειες και τις σπατάλες, θα περιορίσουμε τις πιέσεις στην παραγωγή τροφίμων». Αυτή η τρομακτική σπατάλη προκαλεί επίσης «σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον», σημείωσε ο FAO.

Για παράδειγμα, κάθε χρόνο, σπαταλιέται όγκος νερού ίσος με τα ύδατα του ποταμού Βόλγα για να παραχθούν τρόφιμα τα οποία δεν πρόκειται να καταναλωθούν και εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 3,3 γιγατόνοι αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Συνολικά, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο και το 30% των καλλιεργήσιμων γαιών παράγει τρόφιμα που δεν θα καταναλωθούν. Μόνο στην «εκβιομηχανισμένη Ασία», την περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, κατά μέσο όρο σπαταλώνται κάθε χρόνο περίπου 200 κιλά λαχανικών και δημητριακών ανά κάτοικο. Από τα 80 κιλά δημητριακών που σπαταλώνται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο μέρος είναι ρύζι, μια καλλιέργεια που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς ευθύνεται για ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

«Το άμεσο οικονομικό κόστος από τη σπατάλη γεωργικών προϊόντων —αν εξαιρέσουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά— ανέρχεται στα 750 δισ. δολάρια ετησίως», τονίζεται στην έκθεση του FAO.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΕΦΕΤ:
Στην επιβολή 87 προστίμων σε επιχειρήσεις τροφίμων συνολικού ύψους 316.500 ...
Συνεργασία ΣΕΒΤ με την ελληνική τράπεζα τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας
Με την ελληνική τράπεζα τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, ...
Πρόστιμα ύψους 446.000 ευρώ από τον ΕΦΕΤ τον Νοέμβριο σε 60 επιχειρήσεις τροφίμων
Πρόστιμα συνολικού ύψους 446.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τον Ενιαίο Φορέα ...
Δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους-Πρώτος σταθμός το
Ξεκινά σήμερα, με πρώτο σταθμό το «Χαμόγελο του Παιδιού», το πρόγραμμα ...
Πειραιάς: Κατάσχεση τροφίμων ζωτικής προέλευσης βάρους 1054 κιλών
Σε κατασχέσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης, συνολικού βάρους 1054 κιλών, ...
Επισήμανση στα προσυσκευασμένα και χύμα υποκατάστατα τροφίμων
Με βάση τον νέο Αγορανομικό Κώδικα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα που ...
ΥΠΑΑΤ: Στόχος η ολοκλήρωση της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους ως το τέλος του έτους
Έως το τέλος του έτους, επιδιώκει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ...
Πρόστιμα συνολικού ύψους 268.500 ευρώ επιβλήθηκαν τον Ιούνιο σε 49 ...
Δεν έγινε η διανομή τροφίμων της Χ.Α. στο Σύνταγμα
Δεν κατάφερε εν τέλει να πραγματοποιήσει τη διανομή τροφίμων «μόνο για ...