Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Οι Μαινάδες του Χίτλερ - Wendy Lower
Το βιβλίο της Wendy Lower, Οι μαινάδες του Χίτλερ, κυκλοφορεί από τις ...
Η στρατηγική του Χίτλερ 1940-1941 - Martin van Creveld
Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο Η στρατηγική του Χίτλερ ...
Η «ύπουλος θωπεία» - Λένα Διβάνη
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο της Λένας Διβάνη, Η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η στρατηγική του Χίτλερ 1940-1941: Το βαλκανικό ζήτημα - Martin Van Creveld

Η στρατηγική του Χίτλερ 1940-1941: Το βαλκανικό ζήτημα - Martin Van Creveld

Οι Εκδόσεις Γκοβόστη παρουσιάζουν το βιβλίο του Ολλανδού Martin Van Creveldμε τίτλο “Η στρατηγική του Χίτλερ 1940-1941: Το βαλκανικό ζήτημα”.

 

Το βιβλίο:

Ήταν η εισβολή του Μουσολίνι στην Ελλάδα αντίθετη με τις επιθυμίες του Χίτλερ; Ήταν τα σχέδια του Φύρερ για την Ελλάδα αμιγώς αμυντικού χαρακτήρα; Με ποιον τρόπο επηρέασαν οι επιχειρήσεις των Γερμανών στα Βαλκάνια την επίθεσή τους εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης; Αυτά είναι λιγοστά από τα ερωτήματα στα οποία ο δρ. van Creveld δίνει νέες, ανατρεπτικού χαρακτήρα απαντήσεις. Ο συγγραφέας θέτει προς εξέταση μια εντελώς νέα ερμηνευτική προσέγγιση της συνολικής στρατηγικής της Γερμανίας κατά τα έτη 1940-1941, θεωρώντας κλειδί της υπόθεσης τη στάση που υιοθέτησε ο Χίτλερ απέναντι στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Απορρίπτει τις «καθιερωμένες αντιλήψεις» και υποστηρίζει τα ακόλουθα: στην πραγματικότητα, ο Χίτλερ ενδιαφερόταν ζωηρά για τη Μεσόγειο και τις δυνατότητες που αυτή πρόσφερε για τη διεξαγωγή ενός «περιφερειακού» πολέμου κατά της Μεγάλης Βρετανίας? η επίθεση του Μουσολίνι εναντίον της Ελλάδας έγινε με τη συγκατάθεση του Χίτλερ ή, τουλάχιστον, με τη σιωπηρή ανοχή του? μετά τις 30 Νοεμβρίου 1940 ο Χίτλερ υπέβαλε κατ’ επανάληψιν ειρηνευτικές προτάσεις προς την Ελλάδα, που απορρίφθηκαν από την Αθήνα εξαιτίας των βρετανικών πιέσεων? οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι και οι Γιουγκοσλάβοι παρενέβαλαν σοβαρά εμπόδια στο σχέδιο της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα? ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των Γερμανών ήταν ασαφής ως προς τους στόχους του μέχρι την τελευταία στιγμή? το πραξικόπημα της 27ης Μαρτίου 1941 στη Γιουγκοσλαβία και η επακόλουθη γερμανική εισβολή δεν επέφεραν καμία καθυστέρηση στη γερμανική επίθεση εναντίον της ΕΣΣΔ.

Καρπός μιας διεξοδικότερης διερεύνησης του θέματος, η εν λόγω ερμηνευτική προσέγγιση συνιστά μια επανεκτίμηση της συνολικής στρατηγικής του Χίτλερ κατά την κρίσιμη περίοδο από τον Ιούνιο του 1940 έως τον Ιούνιο του 1941 – ιδίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με την Ιταλία, τις αντιλήψεις του για την «περιφερειακή» στρατηγική και τους λόγους που τον οδήγησαν στην επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Επιπλέον, ο δρ. van Creveld αναλύει υπό διαφορετική οπτική γωνία γεγονότα που έως τώρα εξετάζονταν χωριστά, όπως η άκαρπη προσπάθεια των Γερμανών να βοηθήσουν τους Ιταλούς συμμάχους τους στην Αλβανία – αυτή εμφανίζεται ως τμήμα της απόπειρας των Γερμανών να κερδίσουν χρόνο ενόψει της εισβολής τους στη Ρωσία. Το παρόν συγγραφικό έργο, που είναι βασισμένο σε πολυάριθμες αδημοσίευτες αρχειακές πηγές, ορισμένες από τις οποίες δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς κατά το παρελθόν, προσφέρει μια διαφορετική, ανατρεπτική θεώρηση της στρατηγικής των Γερμανών στη σημαντικότερη ίσως περίοδο του πολέμου.

 

Ο συγγραφέας:

Ο Martin van Creveld γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1946 στην Ολλανδία. Σπούδασε στο Ισραήλ και την Αγγλία και ξεκίνησε την ακαδημαϊκή καριέρα του το 1971. Είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Hebrew της Ιερουσαλήμ. Έχει γράψει δεκαεπτά βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερις γλώσσες. Τα σημαντικότερα έργα του είναι τα εξής: Supplying War: Logistics from Wallenstein to Patton, Command in War και The Transformation of War. O καθηγητής van Creveld έχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, του Καναδά και της Σουηδίας. Υπήρξε ο δεύτερος μη στρατιωτικός εμπειρογνώμονας που προσκλήθηκε ως ομιλητής στο Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο, ενώ έχει δώσει διαλέξεις και έχει διδάξει σε όλα σχεδόν τα ινστιτούτα στρατηγικών μελετών. Έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις στο CNN, στο BBC και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς διεθνούς εμβέλειας, ενώ έχει φιλοξενηθεί στις στήλες πολλών περιοδικών και εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένων του Newsweek και της International Herald Tribune.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στρατηγική συνεργασία του Mediterranean Professional Studies με την Boudouris Basketball Academy και του Γ. Σ. Βριλήσσια
Ακόμη μια σημαντική συνεργασία έρχεται να προστεθεί στο ήδη ...
Οι Διευθυντές Φωτογράφιας στο Βαλκανικό κινηματογράφο: Τριήμερο προβολών στο Φεστιβάλ Ολύμπου
H Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) και η διαδικτυακή πλατφόρμα για ...
Οι Μαινάδες του Χίτλερ - Wendy Lower: Κριτική βιβλίου
Δεν συνηθίζω να διαβάζω τέτοιου είδους βιβλία. Όμως, για κάποιο λόγο, ...
Martin Creed: Εικαστικές τέχνες, μουσική και θέατρο είναι όλα ανακατεμένα μαζί
Ο Σκωτσέζος καλλιτέχνης και βραβευμένος με το Turner Prize το 2001 Martin Creed ...
Ημερολόγιο της αντίστασης 1941-1945 - Άγγελος  Ραζής
Από τις Εκδόσεις Γκοβόστη  κυκλοφορεί το βιβλίο του Άγγελου  Ραζή, ...
Το Μέλλον είναι Εδώ: Ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 την ημερίδα Το ...
Status Games: Σεμινάριο με τον Martin Scharnhorst στο Etage Littéraire
Ο αυστριακός σκηνοθέτης θεάτρου Martin Scharnhorst διοργανώνει ένα θεατρικό/ ...
Η Susanne Kippenberger συζητά για τον αδερφό της Martin στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ο ΝΕΟΝ μας προσκαλεί στην ομιλία της αγαπημένης και νεότερης αδερφής ...
A Cry For Freedom: Έκθεση Martin Kippenberger στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ο ΝΕΟΝ έχει την τιμή να παρουσιάσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το ...