Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Στην αντεπίθεση η Κουμουνδούρου μετά το άρθρο του Γ. Κύρτσου για «ανύπαρκτο πρωτογενές πλεόνασμα»
Απαντώντας στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου ...
ΣΥΡΙΖΑ: «Το πρωτογενές πλεόνασμα η τελευταία σανίδα σωτηρίας της κυβέρνησης»
«Το πλεόνασμα προεκλογικών υποσχέσεων του πρωθυπουργού αντί να ...
Πρωτογενές πλεόνασμα 493,4 εκατ. ευρώ για του ΟΤΑ το α΄ πεντάμηνο του 2013
Ταμειακό πλεόνασμα ύψους 493.400.000 ευρώ παρουσιάζει το α’ πεντάμηνο του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το πλεόνασμα στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα…

Το πλεόνασμα στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα…

Προσπάθεια αποδόμησης των κυβερνητικών προβλέψεων για πρωτογενές πλεόνασμα επιχειρέι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «ψέματα» και παραποίηση των βασικών οικονομικών μεγεθών.

Η Κουμουνδούρου μέσω non paper που διακινεί, καταρρίπτει όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ:

1. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει καταρχάς ότι ο πρωθυπουργός το παρουσίασε στο 1,1 δις όταν το ΥΠΟΙΚ πριν λίγες μέρες το υπολόγιζε σε 2,6 δις καθώς είχε συμπεριληφθεί το 1,5 δις ευρώ τοκοχρεολυσίων από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (που επίσης πάνε κατευθείαν για εξόφληση τοκοχρεολυσίων). Και μόνο αυτό, υποστηρίζει η Κουμουνδούρου αποκαλύπτει την προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών.

Έστω κι έτσι, λοιπόν, αυτό το 1,1 δις στο οποίο αναφέρθηκε τελικά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί «μαγική εικόνα» αφού προκύπτει από τις περικοπές των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που είχαν προϋπολογιστεί για τους πρώτους 7 μήνες του έτους, ύψους 1,3 δις ευρώ, από μη επιστροφή φόρων ύψους 660 εκ. ευρώ, από τη λήψη σχεδόν όλων των ετήσιων εσόδων του ΠΔΕ το πρώτο 7μηνο και από την περικοπή δαπανών του Προϋπολογισμού. Τα παραπάνω σημειώνεται,  «κρύβουν» την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και τη μαύρη τρύπα στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία.

Συμπέρασμα; «Το υποτιθέμενο πλεόνασμα στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα», καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

2. Από αυτό το «πλεόνασμα που στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα» το 70% ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να το μοιράσει στους συνταξιούχους. Όπως υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός «ξέχασε» να αναφέρει τι περιμένει τους συνταξιούχους το υπόλοιπο του 2013 και το 2014 σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο 2013-16:

 «Πέρα από την προαναφερθείσα φορολογική λαίλαπα, οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα Χριστουγέννων (συνολικού ύψους πάνω από 1 δις ευρώ), θα υποστούν περεταίρω περικοπές στις συντάξεις τους το 2014 ύψους 420 εκατ. ευρώ και θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος από τις περικοπές το 2014 στις δαπάνες για υγιειονομική περίθαλψη ύψους 620 εκατ. ευρώ». Οι περικοπές είναι αποφασισμένες «με βάση το μεσοπρόθεσμο 2013-16 το οποίο αναμένεται να αναθεωρηθεί επί τα χείρω ώστε να καλυφθούν τα πανθομολογούμενα, πλην της κυβέρνησης, δημοσιονομικά κενά». Και πέρα από τις περικοπές στις συντάξεις «τόσο οι συνταξιούχοι όσο και τα υπόλοιπα θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας θα υποστούν τα μέτρα ύψους περίπου 15 δις ευρώ μέχρι το 2016 που αποφασίστηκαν πέρσι (καθώς και τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά)».

3. Όσον αφορά τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι «τελειώνουν τα μνημόνια» επομένως είναι «Κασσάνδρες» όσοι μιλούν για τρίτο μνημόνιο και νέα μέτρα, η Κουμουνδούρου απλώς επικαλείται τους Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες, παραδέχτηκαν τα χρηματοδοτικά κενά και ανέφεραν πως νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας σημαίνει ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

4. Τέλος, ως προς το χρέος, η Κουμουνδούρου καταθέτει την έκπληξή της για το ότι ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για το σημερινό του ύψος (321 δις) «τη στιγμή που όταν η Ελλάδα μπήκε το 2010 στο Μνημόνιο με σκοπό την μείωση του δημόσιου χρέους αυτό ήταν 310 δις». Μέσα σε τρισήμιση χρόνια καταστροφικής λιτότητας, και μετά τα αλλεπάλληλα «κουρέματά», «το δημόσιο χρέος αφενός έχει αυξηθεί κατά 11 δις ευρώ αφετέρου παραμένει μη βιώσιμο κι εντούτοις ο Σαμαράς πανηγυρίζει»!

Σε αντίκρουση των πανηγυρισμών που προσπαθούν να συντηρήσουν το «success story», η Κουμουνδούρου παραθέτει απώλειες:

χάθηκε πάνω από το 20% του ΑΕΠ (πράγμα που μόνο σε πόλεμο συμβαίνει), καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, η πραγματική ανεργία ξεπερνά ήδη το 1,5 εκατομ. εργαζόμενους με αυξητικές τάσεις, τα εισοδήματα καταποντίστηκαν, η Ελλάδα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο, έχει ξεσπάσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση ανέχειας και αποκλεισμού από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αφορά περίπου 3 εκατομ. πολίτες).

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση για όλα τα παραπάνω ο πρωθυπουργός, που πριν λίγα μόνο χρόνια έλεγε «δεν θα συναινέσω στο λάθος», απέφυγε τους δημοσιογράφους στη ΔΕΘ…

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ να δώσει εξηγήσεις για το πλεόνασμα
Εξηγήσεις για το πλεόνασμα θα πρέπει να δώσει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα ...
ΚΚΕ: «Πρωτογενές πλεόνασμα, αποτέλεσμα της αφαίμαξης του λαού»
«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της αφαίμαξης του λαού, η ...
Παπανδρέου κατά Σαμαρά για το πρωτογενές πλεόνασμα
Ολομέτωπη επίθεση εναντίον εκείνων που μιλούν για πρωτογενές ...
Αμφιβολίες ΣΥΡΙΖΑ για το πρωτογενές πλεόνασμα
Αποστάσεις για το αν υπάρχει επί της ουσίας πρωτογενές πλεόνασμα ...
Αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για έλλειμμα 1,5 δισ.
Με έλλειμμα 1,5 δισ., «έκλεισε» για το 2013 ο Κρατικός Προϋπολογισμός, ...
ΣΥΡΙΖΑ: Πλεόνασμα υποκρισίας των υποστηρικτών του μνημονίου
«Πίσω από τους αριθμούς που παραθέτει η κυβέρνηση για να πανηγυρίσει ...
ΣΥΡΙΖΑ: «Οφθαλμαπάτη» το πρωτογενές πλεόνασμα
Ανακοίνωσε σχετικά με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το ...
Για πλεόνασμα ψεύτικων υποσχέσεων κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό
 «Πλεόνασμα ψεύτικων υποσχέσεων και προσπάθεια εξωραϊσμού της ...
«Επικοινωνιακό τρικ» το πρωτογενές πλεόνασμα λέει ο Ν. Μαριάς
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ...