Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Ο διαρκώς κρυπτόμενος κ. Σαμαράς
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην δήλωση του πρωθυπουργού που ...
ΣΥΡΙΖΑ: «Το πρωτογενές πλεόνασμα η τελευταία σανίδα σωτηρίας της κυβέρνησης»
«Το πλεόνασμα προεκλογικών υποσχέσεων του πρωθυπουργού αντί να ...
ΣΥΡΙΖΑ: «Οφθαλμαπάτη» το πρωτογενές πλεόνασμα
Ανακοίνωσε σχετικά με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε ξανά να εξαπατήσει τους πολίτες

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε ξανά να εξαπατήσει τους πολίτες

Λάδι στη «φωτιά» της κόντρας, που έχει ξεσπάσει, μεταξύ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα λεγόμενα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ρίχνει η αξιωματική αντιπολίτευση, καταρρίπτοντας ένα-ένα τα επιχειρήματα του Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον κ. Σαμαρά «Πρωθυπουργό της μονταζιέρας, που στη ΔΕΘ προσπάθησε ξανά να εξαπατήσει τους πολίτες»

(α) Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1 δις ευρώ φέτος το πρώτο επτάμηνο.

Για την αναφορά αυτή του κ. Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «πρόκειται για λογιστική αλχημεία με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών, ότι το δεύτερο μνημονιακό πρόγραμμα βαίνει καλώς και εξηγεί:

«Καταρχάς, το πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δις που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ πριν από λίγες μέρες, στην ΔΕΘ προσγειώθηκε στο 1,1 δις ευρώ, αποκαλύπτοντας τους συναφείς επικοινωνιακούς χειρισμούς (και προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών) με την συμπερίληψη στο πρωτογενές αποτέλεσμα της επιστροφής 1,5 δις ευρώ τοκοχρεολυσίων από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (που επίσης πάνε κατευθείαν για εξόφληση τοκοχρεολυσίων).

Επιπλέον, το εναπομείναν στη ΔΕΘ 1,1 δις ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα είναι και αυτό "μαγική εικόνα", η οποία προκύπτει από περικοπές των προϋπολογισμένων για το 7μηνο δαπανών του Προγράμματος Δημοσίου Επενδύσεων κατά 1,3 δις ευρώ (κατά τα άλλα η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κόπτεται για την ανάπτυξη), από μη επιστροφή φόρων ύψους περίπου 660 εκατ. ευρώ, από την λήψη όλων σχεδόν των ετήσιων εσόδων του ΠΔΕ το πρώτο 7μηνο και από την περικοπή των προϋπολογισμένων δαπανών (τα οποία «κρύβουν» την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και τη μαύρη τρύπα στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία).

Μόνο τα δύο νούμερα που αναφέρουμε παραπάνω αποδεικνύουν ότι το υποτιθέμενο πλεόνασμα στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα».

(β) Το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί το 2013 θα δοθεί για ανακούφιση σε συνταξιούχους

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία, καθώς και από την απίστευτη φορολογική επιδρομή που είναι σε εξέλιξη σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν, δείχνουν ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

«Παρόλα αυτά», προσθέτει «ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε να το "μοιράσει" στη ΔΕΘ. Βέβαια ξέχασε να αναφέρει τι περιμένει τους συνταξιούχους το υπόλοιπο του 2013 και το 2014 σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο 2013-16: πέρα από την προαναφερθείσα φορολογική λαίλαπα, οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα Χριστουγέννων (συνολικού ύψους πάνω από 1 δις ευρώ), θα υποστούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις τους το 2014 ύψους 420 εκατ. ευρώ και θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος από τις περικοπές το 2014 στις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη ύψους 620 εκατ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι συνταξιούχοι θα υποστούν τα παραπάνω με βάση το μεσοπρόθεσμο 2013-16 το οποίο αναμένεται να αναθεωρηθεί επί τα χείρω ώστε να καλυφθούν τα πανθομολογούμενα, πλην της κυβέρνησης, δημοσιονομικά κενά.

Οι συνταξιούχοι όσο και τα υπόλοιπα θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας θα υποστούν τα μέτρα ύψους περίπου 15 δις ευρώ μέχρι το 2016 που αποφασίστηκαν πέρσι (καθώς και τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά)».

(γ) «Κασσάνδρες» όσοι μιλούν για τρίτο μνημόνιο και για νέα μέτρα - Τελειώνουν τα μνημόνια.

«Προφανώς», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους Ντάιζελμπλουμ και Ντράγκι, οι οποίοι πριν ελάχιστες μέρες, παραδεχόμενοι τα χρηματοδοτικά κενά, ανέφεραν πως νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας σημαίνει ανάγκη λήψης νέων μέτρων».

(δ) Πανηγυρισμός για το ύψος του δημόσιου χρέους και την επιτυχία του προγράμματος!

«Για το δημόσιο χρέος, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ως επίτευγμα το γεγονός ότι αυτό ανέρχεται σήμερα στα 321 δις ευρώ, τη στιγμή που όταν η Ελλάδα μπήκε το 2010 στο Μνημόνιο με σκοπό την μείωση του δημόσιου χρέους αυτό ήταν 310 δις.

Δηλαδή μετά από τρισήμιση χρόνια καταστροφικής λιτότητας, μετά τα αλλεπάλληλα «κουρέματά», το δημόσιο χρέος αφενός έχει αυξηθεί κατά 11 δις ευρώ αφετέρου παραμένει μη βιώσιμο κι εντούτοις ο Σαμαράς πανηγυρίζει!

Το ότι στο μεταξύ χάθηκε πάνω από το 20% του ΑΕΠ (πράγμα που μόνο σε πόλεμο συμβαίνει), καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, η πραγματική ανεργία ξεπερνά ήδη το 1,5 εκατ. εργαζόμενους με αυξητικές τάσεις, τα εισοδήματα καταποντίστηκαν, το ότι η Ελλάδα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο, το ότι ξέσπασε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση ανέχειας και αποκλεισμού από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αφορά περίπου 3 εκατομ. πολίτες) φαίνεται ότι αποτελούν παράπλευρες απώλειες μη δυνάμενες να πτοήσουν το υποτιθέμενο «success story».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η «μάχη» του πρωτογενούς πλεονάσματος
Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το πρωτογενές πλεόνασμα ...
Δεν αρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα…
Την πλήρη εφαρμογή «όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα», ...
Αμφιβολίες ΣΥΡΙΖΑ για το πρωτογενές πλεόνασμα
Αποστάσεις για το αν υπάρχει επί της ουσίας πρωτογενές πλεόνασμα ...
ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση περιορίζεται σε χειραψίες και χαμόγελα…»
«Οι καθόλου περιθωριακοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύουν τις ...
ΣΥΡΙΖΑ: Πλεόνασμα υποκρισίας των υποστηρικτών του μνημονίου
«Πίσω από τους αριθμούς που παραθέτει η κυβέρνηση για να πανηγυρίσει ...
Το πλεόνασμα στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα…
Προσπάθεια αποδόμησης των κυβερνητικών προβλέψεων για πρωτογενές ...
ΚΚΕ: Πρόκληση οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για πρωτογενές πλεόνασμα
Ως «πρόκληση» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις «θριαμβολογίες της κυβέρνησης ...
Κεδίκογλου: Αφήνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στη μιζέρια του
Με μια καυστική ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «επιτίθεται» ...
«Νέο κύμα καθολικής επίθεσης» στους πολίτες βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τις συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση αλλά ...