Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Εκτίμηση Eurostat: Σταθερός στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο
Σταθερός στο 0,2% αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ...
Αμετάβλητος ο πληθωρισμός στη Γερμανία
Αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Γερμανία ...
Πτωτικά ο πληθωρισμός στην Ισπανία
Πτώση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ισπανία λόγω της ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Στο -1,3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Στο -1,3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Μείωση 1,3% κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστό έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα, ο Γενικός ∆είκτης κατά τον Αύγουστο 2013, σε σύγκριση µε τον Ιούλιο 2013, παρουσίασε υποχώρηση 1,6%, έναντι µείωσης 1% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τον Αύγουστο, πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, οι τιμές στον κλάδο μειώθηκαν μόλις κατά 1,4% έναντι του Ιουλίου.

Ο µέσος ∆είκτης του δωδεκαµήνου Σεπτεµβρίου 2012 – Αυγούστου 2013, σε σύγκριση προς τον ίδιο ∆είκτη του δωδεκαµήνου Σεπτεµβρίου 2011 – Αυγούστου 2012, παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 2,1%, κατά τα αντίστοιχα προηγούµενα δωδεκάµηνα.

Όπως προκύπτει από τη σύγκριση Αυγούστου 2013, µε Ιούλιο 2013 η μείωση του δείκτη κατά κατά 1,6% προήλθε από τις ακόλουθες µεταβολές:

1. Από τις µειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,6% της οµάδας "∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά και πατάτες νωπές. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα ψάρια νωπά.

β) Κατά 15,7% της οµάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.
γ) Κατά 3,4% της οµάδας "∆ιαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

δ) Κατά 0,1% της οµάδας "Μεταφορές", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των αυτοκινήτων και των εισιτηρίων αεροπλάνων. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα καύσιµα αυτοκινήτου (βενζίνη).

ε) Κατά 1,4% της οµάδας "Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία.

στ) Κατά 0,7% της οµάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων στα είδη ταξιδίου και λοιπά προσωπικά είδη. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα είδη ατοµικής φροντίδας.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,1% της οµάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης, κυρίως, του ηλεκτρισµού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών ενοικίων κατοικιών.
Σύγκριση Αυγούστου 2013, µε Αύγουστο 2012

Η µείωση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή, κατά 1,3% τον Αύγουστο 2013, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Αυγούστου 2012, προήλθε από τις ακόλουθες µεταβολές:

1. Από τις µειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,2% της οµάδας "∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα έλαια και λίπη, λαχανικά νωπά, δηµητριακά και παρασκευάσµατα, χυµοί φρούτων . Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από τη αύξηση των τιµών στα κρέατα γενικά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές.

β) Κατά 5,7% της οµάδας "∆ιαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα έπιπλα-καλύµµατα δαπέδου, είδη κλινοστρωµνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές, υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

γ) Κατά 3,5% της οµάδας "Υγεία", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των φαρµάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

δ) Κατά 3,8% της οµάδας "Μεταφορές", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των αυτοκινήτων και των καυσίµων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών των εισιτηρίων αεροπλάνων.

ε) Κατά 4,3% της οµάδας "Επικοινωνίες", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

στ) Κατά 3,1% της οµάδας "Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών του οπτικοακουστικού εξοπλισµού-υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.

ζ) Κατά 4,0% της οµάδας "Εκπαίδευση", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και µεταπτυχιακών σπουδών.

η) Κατά 3,0% της οµάδας "Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων.

θ) Κατά 5,4% της οµάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των κουρείων-κοµµωτηρίων, των ειδών ατοµικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων µεταφορών

Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,5% της οµάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών των τσιγάρων.

β) Κατά 0,1% της οµάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω αύξησης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 7,5% της οµάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών του πετρελαίου θέρµανσης και του ηλεκτρισµού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Eurostat: Στο -0,1%
Στο -0,1% αναμένεται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο του 2015 ...
ΤτΕ: Αυξήθηκαν ελαφρώς οι καταθέσεις
Μικρή αύξηση των καταθέσεων, μετά από δέκα συνεχείς μήνες μείωσης ...
Σε χαμηλό 6ετίας ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Δεκέμβριο
Με ρυθμό 0,1% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Δεκέμβριο σε ετήσια ...
Στο 0,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο
Στο 0,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, που είναι το ...
Στο -1,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
Στο -1,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, έναντι του -2,2% τον Μάιο, ...
Στο -2% ο πληθωρισμός το Μάϊο-Αύξηση 2% στην τιμή των γαλακτοκομικών
Από τη σύγκριση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή (Γ∆ΤΚ) του µηνός ...
Αμετάβλητος ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία
Σταθερός στο 0,6% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία τον ...
Στο 2,6% ο πληθωρισμός στην Κίνα
Εντός των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα, τα ...
Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην Ισπανία
Στο 2,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιούνιο. Σύμφωνα με ...