Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πολιτική διαπραγμάτευση υπό την απειλή εκλογών
Είναι γεγονός, πως όσες φορές επιχειρήθηκε από την ελληνική πλευρά, ...
Σόιμπλε: Μεγαλύτερο του αναμενομένου το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα
Υψηλότερο του αναμενόμενου ήταν το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, ...
Διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία το Νοέμβριο
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος στη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η «απειλή» των εκλογών, το πλεόνασμα και το… θαύμα!

Η «απειλή» των εκλογών, το πλεόνασμα και το… θαύμα!

Εάν δεν αλλάξει δραματικά η πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη της νότιας Ευρώπης τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό νότο, καθώς η λιτότητα έχει «κουράσει» τους λαούς της  περιφέρεια της Ευρώπης. 

Οι προοπτικές, όμως, να αλλάξει αυτή η πολιτική είναι μηδαμινές, δεδομένου ότι η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία δεν αναμένεται να ανατραπεί. Το πιθανότερο σενάριο είναι η Άνγκελα Μέρκελ να επανεκλεγεί και να επανασχηματίσει τον συνασπισμό που έχει.

Η συνέχιση της λιτότητας στην Ευρωζώνη, χωρίς καμία στρατηγική για την τόνωση της ανάπτυξης, θα επιδεινώσει την πολιτική κρίση.

Σήμερα στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει καμία συζήτηση για ανάπτυξη στην επίσημη ατζέντα των Ευρωπαίων. Αντίθετα, γίνεται μεγάλη συζήτηση στην κατεύθυνση σύστασης μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης. Χωρίς όμως ανάπτυξη, η κοινωνική και πολιτική έκρηξη ενάντια στη λιτότητα είναι δεδομένη.

Την περασμένη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ έστειλε το μήνυμα: « Η Ελλάδα δεν θα λάβει ούτε σεντ σε διεθνή υποστήριξη, όσο η χώρα δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις».
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να δηλώσει ότι το νέο πακέτο δανειοδότησης της χώρας μας θα έρθει χωρίς τη συνοδεία πρόσθετων μέτρων, όμως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Nτάισελμπλουμ δηλώνει ότι «πιθανή νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνοδευτεί από όρους».

Κάθε άλλο παρά χωρίς «ανταλλάγματα» θα είναι το τρίτο πακέτο στήριξης.

Νέα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις φέρνει μαζί του Μνημόνιο 3.

Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι κάτι που σίγουρα θα περικοπούν στο επόμενο πακέτο.

Το σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, παρά τις διαδοχικές περικοπές, θεωρείται από την Τρόικα ακόμη «ακριβό» και αναποτελεσματικό. Συνεπώς, θα πρέπει να συνεχιστεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η περικοπή περιττών «παροχών» υγείας.

Θα βγει το… χαρτί των πρόωρων εκλογών;

Το Μαξίμου έχοντας λάβει τα μηνύματα, διαρρέει ότι θα παίξει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών εάν ζητηθούν νέα μέτρα από την Τρόικα που καταφθάνει στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Μάλιστα, δημοσιεύματα που είδαν, προσφάτως, το φως της δημοσιότητας φέρνουν τον Α. Σαμαρά κατηγορηματικά αντίθετο στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ενώ στο βάθος υπάρχει ως ένα από τα εναλλακτικά σενάρια, η διεξαγωγή τριπλών εκλογών, δηλαδή εθνικών, ευρωεκλογών και δημοτικών, τον προσεχή Μάιο.

Ο πρωθυπουργός, όπως λένε συνεργάτες του, είναι έτοιμος να «απειλήσει» ακόμη και με πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που δεχτεί πιέσεις για την λήψη νέων μέτρων. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς θα επικαλεστεί σειρά πολιτικών επιχειρημάτων, σε ανώτατο επίπεδο σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, ώστε να καταδείξει ότι δεν είναι δυνατή η συζήτηση και πολύ περισσότερο η συμφωνία με την Τρόικα για νέα δημοσιονομικά μέτρα την περίοδο 2015-2016, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση συνεργασίας θα κινδυνεύσει με απώλεια της δεδηλωμένης και η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές.

Αναζητώντας ένα… θαύμα!

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη αποτροπής των νέων μέτρων και ελπίζει στα τέλη του έτους να έχει διαμορφωθεί ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ίσως ανοίξει τις πόρτες των αγορών για την ελληνική οικονομία, στα μέσα του 2014, ώστε να συγκεντρώσει περί τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που θα απομακρύνει τα σενάρια για νέο Μνημόνιο, άρα και νέα μέτρα. Όμως, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει, εάν επιτευχθεί, ένα μικρό… θαύμα.

Στοχεύοντας στο πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας πως αυτά αποτελούν τα «κλειδιά» τόσο για την ενεργοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup για περαιτέρω μείωση του χρέους, όσο και για την πρώτη έξοδο στις αγορές, ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις των επενδυτών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», πως η δοκιμαστική έκδοση ομολόγου, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι μικρότερη των 3 δισ. ευρώ.

Πέντε ερωτήματα για την Ελλάδα

Έναν εξαιρετικά χρήσιμο οδηγό ερωτήσεων - απαντήσεων αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και του ελληνικού ζητήματος, με αιχμή τη δημόσια παραδοχή του Βερολίνου περί αναγκαιότητας ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Αθήνα παρουσιάζουν οι «Financial Times».

Η Γερμανία δηλώνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο. Τί καινούριο εμπεριέχει αυτή η δήλωση;

Η παραδοχή είναι αυτή που μετράει. Το Eurogroup έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει πως τον ερχόμενο Απρίλιο η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση, πέραν των ήδη δύο πακέτων διάσωσης που έχει λάβει. Μέχρι τότε, όλα τα στοιχεία για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας για το 2013 είναι διαθέσιμα. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πως είναι δεδομένη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014.

Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από το τελευταίο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Πόσο μεγάλη είναι η «τρύπα»;

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα θα χρειαστεί 4,5 δισ. ευρώ το 2014 και επιπλέον 5 δισ. ευρώ το 2015. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυξάνει στα 11 δισ. ευρώ το ποσό και για τα 2 έτη. Τα ποσά αυτά μπορεί να μην είναι τεράστια, ωστόσο υπάρχει διάχυτη ανησυχία πως η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν κουραστεί… να χορηγούν διαρκώς δάνεια στην Ελλάδα και ενδεχομένως να μην το ξανακάνουν.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, έπρεπε ήδη να έχει επαναφέρει την οικονομία της στη σωστή τροχιά. Από που προκύπτει το νέο χρηματοδοτικό κενό;

Οι δαπάνες της Ελλάδας κινούνται λίγο πολύ εντός στόχου. Η συγκέντρωση των εσόδων είναι εκείνη που έχει βρεθεί εκτός στόχων, εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί στην κατεύθυνση αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος της χώρας. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ακόμη ελλιπείς. Το ελληνικό σύστημα υγείας δαπανά περισσότερα από ότι πρέπει, ενώ την ίδια ώρα η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφει νέα χαμηλά, μετά από 6 συναπτά έτη ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο εξαιρετικά αργός ρυθμός με τον οποίο προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας;

Αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Αθήνας να αντλήσει κατά την επόμενη χρονιά κεφάλαια από εναλλακτικές πηγές. Υπάρχει η συζήτηση για χρήση των κεφαλαίων που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Αλλά αυτό δεν συνιστά μια εύκολη και προσιτή λύση, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε νέο γύρο stress tests, τα οποία δεν αποκλείεται να καταδείξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Τα περισσότερα δάνεια προς την Ελλάδα δεν θα διατηρήσουν το χρέος της σε μη βιώσιμα επίπεδα;

Η Ελλάδα εμφανίζει ήδη περιορισμένη πιθανότητα να κατορθώσει να αποπληρώσει το υπέρογκο χρέος της. Παρά το γεγονός πως οι επίσημες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2014, αυτή θα είναι τόσο ήπια που δεν είναι σε θέση να επαναφέρει σε βιώσιμο μονοπάτι το ελληνικό χρέος. Αμέσως μόλις η Ελλάδα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, θα βρεθεί στο επίκεντρο η συζήτηση για νέο «haircut» στο ελληνικό χρέος.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΔΝΤ: Πάνε πίσω δόση και συζήτηση περί χρέους λόγω εκλογών
Καθυστερήσεις αφενός στην εκταμίευση του τελευταίου μέρους της πρώτης ...
Τσίπρας: Όλα είναι δυνατά, όταν υπάρχει πολιτική βούληση-Δεν βλέπει πρόοδο ο Γιούνκερ
Την πολιτική βούληση της Ελλάδας να βρεθεί σύντομα λύση στο ελληνικό ...
Eurogroup: Με το πρωτογενές πλεόνασμα
Να αποσπάσει μία σαφή δήλωση για την έναρξη των συζητήσεων επί του ...
Ζιν: «Παραπλάνηση της κοινής γνώμης» το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα
Την αντίθεσή του στις δηλώσεις της τρόικας και της Ευρωπαϊκής ...
Σκουρλέτης: Πρόκειται για πλεόνασμα αντιαναπτυξιακό
«Μιλούν για ένα πλεόνασμα -το οποίο μπορεί και να επιβεβαιωθεί, αλλά ...
Γερμανία: Δεν αλλάζει το ελληνικό πρόγραμμα
«Δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος» ...
Διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο τον ...
Στα 14,1 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας
Στα 14,1 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το Μάιο ...
Στα 17,6 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Φεβρουάριο
Στα 17,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία το ...