Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία

Αβρανάς: Μεγάλη πρόκληση το Miss Violence

Αβρανάς: Μεγάλη πρόκληση το Miss Violence
Ο Αλέξανδρος Αβρανάς με την ταινία του «Miss Violence» επιβεβαίωσε τα προγνωστικά των Ιταλών κριτικών και κέρδισε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Τόσο ο ίδιος βραβεύτηκε για τη σκηνοθεσία του με το Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερου Σκηνοθέτη όσο και ο πρωταγωνιστής του Θέμις Δήμου βραβεύτηκε με το Κύπελλο Βόλπι Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας. Λίγες ώρες πριν από την τελετή απονομής των βραβείων, ο σκηνοθέτης έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στον Grandesso Federico, ανταποκριτή του πρακτορείου Xinhua.

Όπως τόνισε, η «Miss Violence» πραγματεύεται την έντονη οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η Ελλάδα και πώς αυτή έχει επηρεάσει κάθε επίπεδο της ζωής μας. «Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην οικογένεια και όχι στο εξωτερικό περιβάλλον» επισήμανε ο Αλέξανδρος Αβρανάς. «Ενώ οι κοινωνικοί λειτουργοί προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με απόλυτα γραφειοκρατικό τρόπο και ελάχιστο ενδιαφέρον, αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να ασκηθεί η απαιτούμενη πίεση ή να βρεθεί κάποια λύση», πρόσθεσε.

Η «Miss violence» παρουσιάζει την ιστορία μίας φαινομενικά φυσιολογικής ελληνικής οικογένειας όπου ο αυταρχικός παππούς ασκεί οποιαδήποτε μορφή ψυχολογικής ή σωματικής βίας στην οικογένειά του που δεν έχει τη δύναμη να τον σταματήσει. Η ταινία ξεκινά με την ανεξήγητη αυτοκτονία μίας από τις εγγονές του. Αυτή η μεσοαστική οικογένεια που προερχόταν από χαμηλό κοινωνικό υπόβαθρο και μόλις πρόσφατα είχε ανέβει κοινωνικά μέχρι την κρίση τουλάχιστον, είναι ο τέλειος στόχος του Αβρανά ώστε να μπορέσει να εξηγήσει τη «σκιώδη γωνία» μίας ελληνικής οικογένειας. Ο σκηνοθέτης επικρίνει την «περίεργη συμπεριφορά» λέγοντας «είναι σαν τον άνεμο και δεν έχουν μία θέση αλλά είναι πολύ καλοί να διακυβεύουν τα συμφέροντά τους».

Οι οικονομικοί λόγοι δεν είναι αρκετοί ώστε να επεξηγηθεί το έγκλημα, επισημαίνει ο Αλέξανδρος Αβρανάς και κατά έναν τρόπο αυτή η βία είναι «αναγκαία» για την ταινία. «Στο πρώτο μέρος της ταινίας, δεν βλέπεις βία γιατί προσπαθούσα να μην βάλω μεγάλη δόση, αλλά δεν μπορείς να την αποφύγεις γιατί είναι δύσκολη ιστορία και πρέπει να τη νιώσεις καλά. Δεν μπορείς να την κρύψεις, αλλιώς οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν την ταινία», ανέφερε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Όπως επισήμανε, ο σκηνοθέτης δεν μπορεί να ακολουθεί μία λογική και συγκεκριμένη δομή, αλλά πρέπει να κρατά σε επαγρύπνηση το κοινό και να του ξυπνά τις αισθήσεις. «Αυτή η ταινία είναι μία εμπειρία για τον θεατή, μπορεί να είναι σκληρή ή καταθλιπτική εμπειρία αλλά είναι η ιστορία που οι πρωταγωνιστές βιώνουν», πρόσθεσε.

Το να απεικονίσει στη μεγάλη οθόνη τη συγκεκριμένη ιστορία ήταν μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο, γιατί «ήταν πολύ σημαντικό να δείξει σεβασμό στους ανθρώπους που ζουν μία τέτοια κατάσταση και η απεικόνιση της βίας είναι επίσης ένα ρίσκο για τον σκηνοθέτη επίσης».

Η ταινία δεν είναι μόνο ένα μάθημα ενάντια στη διαφορετικότητα και τον εγωισμό της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και μία κραυγή για ελπίδα για ανθρώπους που υποφέρουν καθημερινά από τη βία, όπως παρουσιάζεται στο τέλος.Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βραβείο για τον «Αόρατο» Γιάννη Στάνκογλου
Η βράβευση της τελευταίας ταινίας του Δημήτρη Αθανίτη με τα βραβεία ...
Με τρία βραβεία έφυγε από το Ελληνικό Φεστιβάλ του Λονδίνου η τελευταία ταινία του Δημήτρη Αθανίτη
Η βράβευση της τελευταίας ταινίας του Δημήτρη Αθανίτη με τα βραβεία ...
72ο Φεστιβάλ Βενετίας: Βραβείο «Από μακριά»
Βενετία, αποστολή Σε μια ταινία από την μακρινή Βενεζουέλα ,την «From afar» ...
72ο φεστιβάλ Βενετίας: Αμός Γκιτάι - «Δεν φτιάχνεις ειρήνη μονομερώς»
Αποστολή Nτοκιμαντέρ, μυθοπλασία και πολιτική θέση αναμειγνύονται ...
Το καμάρι της Νικολούλη διαπρέπει στο L.A.
Τα πρώτα βήματα μιας διεθνούς καριέρας σκηνοθέτη κάνει ο γιος της ...
Το καμάρι της Νικολούλη διαπρέπει στο L.A.
Τα πρώτα βήματα μιας διεθνούς καριέρας σκηνοθέτη κάνει ο γιος της ...
Σε Τσάβες και Ούμπιδες τα βραβεία
Σε δύο Αργεντινούς κατέληξαν τα βραβεία του πολυτιμότερου παίκτη και ...
Η πρόκληση και η μεγάλη στιγμή του Τζόρβα
Κάτοικος... Ιδνίας είναι πλέον ο Αλέξανδρος Τζόρβας, ο οποίος μίλησε ...
Τζέιμς Φράνκο: Η βράβευσή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας
Ο Τζέιμς Φράνκο θα τιμηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ...