Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Infobank Hellastat: Πτώση 4,8% για τον τζίρο των φαρμακευτικών εταιρειών το 2013
Στο ποσό των 2,37 δισ. ευρώ ανήλθε το 2013 η καθαρή δημόσια φαρμακευτική ...
Στο ΣτΕ  ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων κατά του πλαφόν στην συνταγογράφηση των γενοσήμων
 Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο  Σύνδεσμος Φαρμακευτικών ...
Πτωτικά η εγχώρια αγορά καλλυντικών
Πτωτική πορεία εμφανίζει η εγχώρια αγορά καλλυντικών, σύμφωνα με τα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πτωτικά η φαρμακευτική αγορά την τελευταία τριετία

Πτωτικά η φαρμακευτική αγορά την τελευταία τριετία

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται η εγχώρια αγορά φαρμάκου τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της γενικής ύφεσης, αλλά κυρίως λόγω των περικοπών της φαρμακευτικής δαπάνης και τα νέων μέτρων. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ειδικής έκδοσης της εταιρείας Direction Business Reports «Med & Health Business 2013», που συνέλεξε και επεξεργάστηκε τους ισολογισμούς των εταιρειών που είχαν δημοσιευτεί έως και τις 10 Ιουλίου 2013, η κάμψη των πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών στην ελληνική αγορά συνεχίστηκε και το 2012.

Καταγράφονται έτσι μείωση πωλήσεων, κάμψη στα μικτά κέρδη και εμφάνιση κερδών προ φόρων (τα οποία είναι κυρίως λογιστικά και όχι λειτουργικά). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ομαδοποιημένο ισολογισμό των 40 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου (εμπορικών και παραγωγικών), οι οποίες αποτελούν και το 85% της συνολικής αγοράς φαρμάκου, προκύπτει ότι πέρυσι ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών παρουσίασε μείωση περίπου 7% σε σχέση με το 2011 και ανάλογη είναι και η κάμψη που σημειώθηκε στα μικτά κέρδη τους.

Ειδικότερα, το σύνολο των πωλήσεων του δείγματος των εταιρειών διαμορφώθηκε το 2012 στα 4,373 δισ. ευρώ από 4,699 δισ. ευρώ το 2011, σημειώνοντας κάμψη 6,94%. Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών των φαρμάκων που έγινε με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Ανάλογη είναι και η πτώση στα μικτά κέρδη, από τα 1,508 δισ. ευρώ το 2011 στα 1,407 δισ. ευρώ το 2012. Τα κέρδη προ φόρων για το 2012 ανήλθαν σχεδόν στα 300 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων 137 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Σύμφωνα με την Direction Business Reports σε 1,4 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τιμολόγια που εκδόθηκαν από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Μάιο του 2013. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το συνολικό ύψος των πωλήσεων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μελών του ΣΦΕΕ προς το Δημόσιο την περίοδο 1.1.2010- 31.05.2013 ανήλθε στα 3,134 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το συνολικό ύψος των εισπράξεων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από το Δημόσιο ανήλθε στα 2,056 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τη σύνταξη του ομαδοποιημένου ισολογισμού των εταιρειών του κλάδου των φαρμακαποθηκών -χρησιμοποιήθηκε δείγμα 40 εταιρειών- σημειώθηκε οριακή μείωση 1% στις συνολικές πωλήσεις και ταυτόχρονη αύξηση κερδών προ φόρων. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις για το 2012 ανήλθαν στα 2,182 δισ. ευρώ και τα συνολικά κέρδη προ φόρων στα 23,4 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η εικόνα του κλάδου μπορεί να επηρεαστεί, καθώς δεν είχαν δημοσιεύσει ισολογισμούς έως τις 10/07/2013 σημαντικές και μεγάλες εταιρείες και συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Όσον αφορά στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, η κατάσταση του κλάδου ήταν δύσκολη το 2012 και παρά την αύξηση στον συνολικό κύκλο εργασιών των εταιρειών κατά 9,5% σε σχέση με το 2011, οι εταιρείες κατέγραψαν συνολικές ζημίες προ φόρων- ρεκόρ, που ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Direction Business Reports, οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις του κλάδου απειλούν τη βιωσιμότητα αρκετών εταιρειών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές για την αγορά υλικών και με αρκετές εξ αυτών να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Χ.Α.: Πτωτικά πριν τις κάλπες
Ήπια πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά με χαμηλό τζίρο, εν μέσω ...
Παπαδημητρίου: «Δουλεύω σκληρά την τελευταία τριετία»
Η Ντορέττα Παπαδημητρίου είναι εργασιομανής, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο ...
ΓΕΜΗ: Κατά 16% υπερτερούν οι συστάσεις έναντι των διαγραφών επιχειρήσεων
Κατά 11,6% περισσότερες από τις διαγραφές επιχειρήσεων (αδράνεια, ...
ΟΤΕ: Αγορά 2.797 ιδίων μετοχών
Συνολικά 2.797 ίδιες μετοχές αγόρασε την 12/09/2014 ο ΟΤΕ, με μέση τιμή κτήσης ...
Icap: Πτωτικά η αγορά απορρυπαντικών και σαπουνιών την τελευταλια 5ετία
Πτωτικά κινήθηκε η αγορά των απορρυπαντικών και των σαπουνιών την ...
ΟΤΕ: Αγορά 70.000 ιδίων μετοχών
Συνολικά 70.000 ίδιες μετοχές αγόρασε την 13/02/2014 ο ΟΤΕ, με μέση τιμή κτήσης ...
Πρωτοβουλία για φάρμακα σε ανασφάλιστους και απόρους
Ανακοινώθηκε η συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), του ...
Πτωτικά ο τζίρος των επιχειρήσεων στον τομέα των μεταφορών
Πτωτικά κινήθηκε το β΄τρίμηνο εφέτος, ο τζίρος των επιχειρήσεων που ...
Με μειωμένες πωλήσεις και κέρδη στο 2012 η φαρμακευτική ΒΙΑΝΕΞ
Μειωμένες πωλήσεις και κέρδη κατέγραψε το 2012 η ελληνικών κεφαλαίων ...