Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Το τελικό σχέδιο για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ
Με εναλλακτικό σχέδιο για τις αμυντικές βιομηχανίες που προβλέπει την ...
ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ: Τέλος εποχής - Εκκαθάριση εν λειτουργία και ... αντίο!
Τέλος εποχής για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και τον Ελληνική ...
Κρίσιμες αποφάσεις για την ΕΒΟ Αιγίου: Σενάρια για κατάργηση της ΕΑΣ και ειδική εκκαθάριση για την ΕΛΒΟ
Άμεσα αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των δύο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τι αναφέρει το e-mail της τρόικας... Για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ

Τι αναφέρει το e-mail της τρόικας...  Για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ
“Τα προτεινόμενα σχέδια αναδιάρθρωσης δεν είναι βιώσιμα ή ρεαλιστικά και δεν εγγυώνται βιώσιμη λύση για την οικονομική αποδοτικότητα για...
θέματα κρατικού... προϋπολογισμού κατά την άποψή μας” αναφέρει το επίμαχο e-mail της τρόικας στην κυβέρνηση για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ που ζητά άμεσα λουκέτο αφήνοντας ανέργους 2250 εργαζόμενους.

Όπως αναφέρεται στο mail με την υπογραφή του εκπροσώπου της ΕΕ στην τρόικα Ματθίας Μορς κατά την άποψή τους “πρέπει να εξεταστεί η επιλογή της διακοπής λειτουργίας και της εκκαθάρισης και για τις τρεις εταιρείες” και ότι “σ’ αυτό το πλαίσιο οποιαδήποτε εκκαθάριση δεν πρέπει να εξαρτάται από αποζημιώσεις που πέραν από τις νομικές απαιτήσεις ή την επαναπρόσληψη του εργατικού δυναμικού”.

Αναλυτικά για καθεμιά από τις εταιρείες αναφέρει τα εξής:

ΛΑΡΚΟ

"Η βασική ανησυχία μας για τη ΛΑΡΚΟ είναι ότι στην πρότασή σας οι προσφορές διεργασιών για τα δύο ενεργητικά κεφάλαια δεν είναι απόλυτα ανεξάρτητες μεταξύ τους (για την ιδιωτικοποίηση των χυτηρίων και των ορυχείων αντίστοιχα) που συνεπάγεται επιχειρηματική συνέχεια χωρίς να απευθύνεται στις βασικές κρατικές ανησυχίες (η συναλλαγή είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει υψηλή πιθανότητα ότι ο ίδιος επενδυτής θα αποκτήσει και τα δύο ενεργητικά κεφάλαια και έτσι θα είναι υπόλογος να πληρώσει τις κρατικές επιδοτήσεις). Επίσης, οι πιθανοί επενδυτές αναγκάζονται να κρατήσουν εργατικό δυναμικό σε έναν οργανισμό με πλεονάζον προσωπικό, που βλέπει ζημιά από το 2008. Αυτός είναι στόχος που δε συμβαδίζει με την μακροβιωσιμότητα της εταιρείας και δημιουργεί επιπλέον οικονομικούς κινδύνους.

Οι εναλλακτικές για την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι είτε να πουλήσουν τα κεφάλαια από τον αγοραστή για να πληρώσει τις κρατικές επιδοτήσεις (όπως αναφέρθηκε στην επιστολή Αλμούνια-Ρεν) είτε να πουλήσουν ξεχωριστά την παραχώρηση Άγιος Ιωάννης/Λαρύμνα και τα υπόλοιπα κεφάλαια ΛΑΡΚΟ με αδεσμοποίητη διαδικασία, χωρίς να δώσουν στον επενδυτή κάποια συγκεκριμένη επιλογή για να αποκτήσει όλα τα κεφάλαια ή αλλιώς να εκκαθαριστούν (εάν δε βρουν αγοραστές). Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκτιμήσεις εναλλακτικών θα βελτιωθούν εάν μπορέσετε να μας παράσχετε με τους τέως και νυν αναδιαρθρωτικούς λογαριασμούς".

ΕΑΣ

"Προβλέπετε 144 εκατ. ευρώ από κρατικά κεφάλαια στις στρατιωτικές εργασίες που θα έρθουν σαν αποτέλεσμα από τον διαχωρισμό ανάμεσα σε πολιτικές και στρατιωτικές εργασίες των ΕΑΣ, επιπρόσθετα στις υποχρεώσεις που έχουν κληρονομήσει από το παρελθόν. Η πρόταση ουσιαστικά προβλέπει ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης και εθελουσίας εξόδου το οποίο θα έχει επιπτώσεις όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό και το πρόγραμμα. Δεδομένων των περιορισμών λόγω του δημοσιονομικού κενού και την εξάρτηση της εταιρίας στις εγχώριες απαιτήσεις, πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για μία βιώσιμη λύση και πως η εταιρία θα πρέπει να προχωρήσει σε εκκαθάριση.

Σε περίπτωση που υπάρξει θέμα από άποψη εθνικής ασφάλειας, αυτό θα πρέπει να αφορά μια συρρικνωμένη εταιρία, η οποία θα έχει ορίζοντα εγχώριο. Θα πρέπει να εξεταστεί (δεδομένων των χαμηλότερων κερδών αλλά και των υψηλών σταθερών εξόδων) εάν σε ένα μικρότερο επίπεδο έχει νόημα από οικονομική άποψη να κρατηθεί η εταιρία στην αγορά ή αν θα πρέπει να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη εκκαθάριση.

ΕΛΒΟ

Το σχέδιο ειδικής εκκαθάρισης είναι ακόμη πιο δαπανηρό από χρεοκοπία. Για παράδειγμα, αν η εταιρία εκκαθαριστεί, θα χρειαστούν 13,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις. Ωστόσο, αν η εταιρία συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης, θα χρειαστούν 27,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να τρέξει η λειτουργία μέχρι το τέλος των ισχύοντων συμβολαίων. Η υπόθεση στην ανάλυσή σας ότι οι απώλειες των μετόχων θα σταματήσουν μετά το τέλος των συμβολαίων και πως η εταιρία μπορεί να κερδίσει περισσότερα συμβόλαια επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την ολοκλήρωση του σχεδίου δεν είναι ρεαλιστική και δεν εγγυάται την βιωσιμότητα και το μέλλον της εταιρίας. Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι η χρεοκοπία της εταιρίας είναι η καλύτερη και περισσότερο ρεαλιστική λύση.

Καταλήγοντας ο Μ. Μορς αναφέρει ότι αναμένει να λάβει τη νέα βελτιωμένη εκδοχή των σχεδίων αναδιάρθρωσης/εκκαθάρισης των τριών επιχειρήσεων, στα οποία θα έχουν ληφθεί υπόψη τα σχόλια και οι προτάσεις της τρόικας...

nonews-news
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πάτρα: Πολιτισμός μουσικής παιδείας
Το νεοκλασικό κτίριο, έδρα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείου Πατρών.Στο ...
ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΛΑ;Τι είπε ο Τσίπρας για το στρατό;(!!!!)
Σε σχετική ερώτηση που του έγινε αναφορικά με την νέα ενοικίαση των ...
Εργαζόμενοι της ΕΒΟ προπηλάκισαν την Γεννηματά έξω απο το Υπ. Οικονομίας - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Εργαζόμενοι της αμυντικής βιομηχανίας , ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ , ΠΥΡΚΑΛ εξέφρασαν ...
Η Daily Mail είχε αναφέρει σχεδιαζόμενη προβοκάτσια των ΗΠΑ στη Συρία από τον Ιανουάριο
Στις 29 Ιανουαρίου 2013, η πλέον δημοφιλής καθημερινή εφημερίδα της ...
Αίγιο:
Απέρριψε η τρόικα το σχέδιο της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν ...
Αίγιο: Την Τετάρτη «κληρώνει» για την ΕΒΟ
Κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, και ΕΛΒΟ που απασχολούν ...
Γιατί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται κοντά στο 8,5% - Τι δίνει η πιο αξιόπιστη εταιρία δημοσκοπήσεων
«Φωτιά» βάζει στο πολιτικό σκηνικό δημοσκόπηση που διενεργήθηκε με ...
Εταιρία απολύει όποιον δεν κουρεύεται
Από το λογιστήριο για την απόλυσή τους περνάνε υπάλληλοι γνωστής ...
Απόρρητο mail της τρόικας
Σε «ξεσκόνισμα» των οικονομικών των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ ...