Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Επιβεβαιώνει τις επαφές της ETE με επενδυτές η Finansbank
Επιβεβαιώνει τις επαφές της Εθνικής Τράπεζας με επενδυτές η Finansbank. ...
Στο 60% ως το τέλος του ΄15 η συμμετοχή της Εθνικής στη Finansbank
Θα διατηρήσει τον έλεγχο της Finansbank η Εθνική Τράπεζα, μετά την ...
BBG: Αυτοί είναι οι σύμβουλοι για την πώληση της Finansbank-Δεν επιβεβαιώνει η ΕΤΕ
«Γαϊτανάκι» στήνεται τις τελευταίες ώρες γύρω από την πώληση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τα σχέδια της ΕΤΕ για την Finansbank

Τα σχέδια της ΕΤΕ για την Finansbank

Σε βασικό τροφοδότη της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας έχει μετατραπεί η θυγατρική της τράπεζα στην Τουρκία, Finansbank.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, στις προτεραιότητες της Εθνικής, στην προσπάθεια ανεύρεσης κεφαλαίων, δεν εντάσσεται η πώληση της Finansbank και σε κάθε περίπτωση δεν σχεδιάζεται να δοθεί παρά μόνον ένα μειοψηφικό πακέτο από το 95% των μετοχών που σήμερα κατέχει στη θυγατρική της στην Τουρκία.

Θα προηγηθούν κινήσεις που θα αφορούν την πώληση μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων, όπως η ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, που εκτείνεται σε μια έκταση 306 στρεμμάτων στην τοποθεσία Μικρό Καβούρι που βρίσκεται ήδη στην τελική της φάση. (Σημειώνεται ότι στις 21 Οκτωβρίου οι υποψήφιοι αγοραστές που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές).

Στόχος, επίσης, τη διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που θα οδηγήσει στην αποχώρηση 2.000-2.200 εργαζομένων. Σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται καθώς όλες οι τράπεζες που δέχθηκαν ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΑΣ) πρέπει εντός της ερχόμενης τετραετίας να επιστρέψουν τα κεφάλαια στο ΤΑΣ, να αποπληρώσουν τις οφειλές τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA) και ταυτόχρονα να διατηρούν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Στο μεταξύ, κέρδη 332 εκατ. ευρώ για τη Finansbank επί συνόλου 344 εκατ. ευρώ για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας

Η κερδοφορία της Finansbank, στο εξάμηνο, του τρέχοντος έτους, συνεχίζει να αυξάνεται και παραμένει ανθεκτική στην ευμεταβλητότητα των αγορών. Τα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου της Finansbank ανήλθαν σε 332 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32% σε ετήσια βάση και σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο 2013, οι δραστηριότητες του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στη ΝΑ Ευρώπη (περιλαμβάνει τις δραστηριότητες του Ομίλου σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και ΠΓΔΜ) απέφεραν κέρδη ύψους 6 εκατ. ευρώ ενώ οι δραστηριότητες από την Ελλάδα απέφεραν κέρδη 5 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα στην Finansbank επιτεύχθηκαν χάρη στη βελτίωση των οργανικών εσόδων κατά 19%, η οποία βασίσθηκε στην άνοδο τόσο των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 26% όσο και των προμηθειών κατά 12%, σε ετήσια βάση, παρά την απώλεια των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες μετά την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Το επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε περαιτέρω στο υψηλό επίπεδο των 721 μονάδων βάσης στο τέλος του δευτέρου τριμήνου 2013 (+78 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, +45 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση), καθώς το κόστος των καταθέσεων συνεχίζει να μειώνεται, μετά την κορύφωσή του το δεύτερο τρίμηνο 2012.

Ο δείκτης αποτελεσματικότητας (δαπάνες: έσοδα) διαμορφώθηκε σε 43%, έναντι 44% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012, παρά τη σημαντική άνοδο των λειτουργικών δαπανών κατά 24%, που αποτυπώνει την ταχεία επέκταση του δικτύου καταστημάτων (+101 νέες μονάδες) και την αύξηση του προσωπικού κατά περίπου 2.000 άτομα.

Οι συνολικές χορηγήσεις της Finansbank ανήλθαν σε 17,9 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης στρατηγικής πιστωτικής επέκτασης, το δανειακό χαρτοφυλάκιο λιανικής τραπεζικής αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση ενώ το δανειακό χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικής τραπεζικής αυξήθηκε κατά 14%.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση διατηρήθηκε στο 5,2% έναντι 5,1% τον Ιούνιο του 2012, σημειώνοντας όμως μείωση από το επίπεδο του α' τριμήνου (5,8%) μετά και την πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου καθυστερούμενων δανείων. Ακολουθώντας συντηρητική πολιτική, οι προβλέψεις της Finansbank στο α΄εξάμηνο ανήλθαν σε 360 εκατ. τουρκικές λίρες (+35% ετησίως), ενώ η κάλυψη των καθυστερούμενων δανείων από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 69%.

Οι καταθέσεις σημείωσαν άνοδο 21% ετησίως στα 35,1 δισ. τουρκικές λίρες. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σε επίπεδο τράπεζας ανήλθε σε 109% (περιλαμβανομένης της ομολογιακής έκδοσης προς ιδιώτες ύψους 1,5 δισ. τουρκικές λίρες), έναντι 119% ένα έτος νωρίτερα.

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση στηρίζει με ευχέρεια τη δυναμική ανάπτυξη του ισολογισμού της Finansbank, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAR) στο 18,8% (παρά την ισχυρή διόρθωση στην τιμή των τουρκικών ομολόγων εντός του Μαΐου), που αποτελεί τον υψηλότερο μεταξύ των κύριων ανταγωνιστών της. Επισημαίνεται ότι η Finansbank έχει μακράν τη χαμηλότερη έκθεση σε κρατικά ομόλογα σε σχέση με τις άλλες τουρκικές τράπεζες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΕΤΕ: Πρώτα τα stress tests και μετά αποφάσεις
Κύκλοι της Εθνικής, απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή σχετικά ...
Η ΕΤΕ πουλάει στη Finansbank πρόσθετο ποσοστό 13%
Ένα πρόσθετο ποσοστό της τάξεως του 13% σχεδιάζει να διαθέσει στη Finansbank ...
ΕΤΕ: Εντός του Απριλίου η διάθεση ποσοστού της Finansbank
Την πρόθεση της Finansbank να προβεί στη διάθεση κοινών μετοχών της, μέσω ...
Απέκτησε το 5% της Finansbank η Εθνική
Tο 5% των κοινών μετοχών μετά ψήφου της τουρκικής τράπεζας Finansbank A.S. από ...
Κομισιόν:
Το «πράσινο φως» στα σχέδια αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας και της ...
H ETE δεσμεύεται να διαθέσει σημαντικό ποσοστό μειοψηφίας της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank
Η δέσμευση να διαθέσει σημαντικό ποσοστό μειοψηφίας της θυγατρικής ...
Finansbank: Αντλήθηκαν 500 εκατ. με επιτόκιο στο 6,375%
Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ άντλησε η θυγατρική του ομίλου της Εθνικής ...
Με απόδοση 4,5% το ομόλογο της Εθνικής- Στη Finansbank η σκυτάλη
Με απόδοση 4,5% η Εθνική Τράπεζα άντλησε από τις αγορές το ποσό των 750 ...
ETE: Καμία πρόταση από Qatarγια εξαγορά της Finansbank
Η ETE ούτε δέχτηκε πρόταση στην τιμή των 5,8 δισ. ευρώ για την Finansbank , ούτε ...